26 Mayıs 2019 Pazar

Yerel seçim sonrası Sinop Nükleer Karşıtı Platform’un ilk kongresi yapıldı

Türkiye’nin ikinci nükleer santral tesisinin kurulması planlanan Sinop’ta 6.Olağan Kongresini gerçekleştiren Sinop Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri kararlı: Ne Sinop’ta ne Akkuyu’da ne de Türkiye’nin bir başka yerinde nükleer santral yapılmasına izin vereceğiz.
31 Mart 2019 Yerel Seçimi’nin ardından Türkiye’nin ikinci nükleer santral tesisinin kurulması planlanan Sinop’ta, Sinop Nükleer karşıtı Platform (SNKP) olağan kongresini gerçekleştirdi. 6 Nisan 2019 Cumartesi günü Sinop Merkez Belediye Başkanı seçilen nükleer karşıtı hareketin aktif üyelerinden Barış Ayhan’ın da katılımıyla Sinop Nükleer Karşıtı Platform’un ev sahipliğinde Sinop Belediyesi’ne ait salonda toplanıldı.

Açılış konuşmasında dünyanın hızla yenilenebilir enerji üretimine yönelirken Türkiye’deki hükümetin nükleer santral kurma planlarından vazgeçmediğine vurgu yapıldı; “Biz Sinop NKP ve Ekoloji grubu olarak! Ne Sinop’ta, ne Akkuyu’da ne de Türkiye’nin bir başka yerinde nükleer santral yapılmasına izin vereceğiz” denildi.
‘Yeni yasa ve uygulamalar hak ihlali’
Türkiye genelindeki nükleer santral projelerine yönelik oluşturulan yeni yasa ve uygulamaların yurttaşların hak ihlali anlamına geldiğine değinildi. 09.07.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 702 sayılı Nükleer Düzenleme Kurulu (NDK)’nun görev ve yetkilerine diğer yasal düzenlemelerle idari yapıların üzerinde mutlak yetki tanındığı belirtildi. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun radyolojik etkilerle ilgili bölümlerin NDK tarafından belirleneceğine ve düzenlemeler yapılarak Çevre Kanunu ve ÇED Yönetmeliği alanına da müdahale edildiğinin altı çizildi.
Bununla birlikte 1/100.000’lik Sinop Kastamonu Çankırı Çevre Düzenleme Planı için 15 Ocak 2019 tarihinde askıya çıkartılan “plan notları” incelendiğinde Sinop İnceburun Yarımadası’nın atık depolama merkezi olarak kullanılacağına ilişkin kuvvetli bulgular tespit edildiği paylaşıldı.
‘Mücadeleyi sürdüreceğiz’
Sinop CHP teşkilatının aday gösterdiği ve yeni Belediye Başkanı seçilen Barış Ayhan da Platform kongrede konuşmacılar arasındaydı. Ayhan, konuşmasına 1996 yılında Belediye Başkanı seçilmiş olan Ali Karagülle’yi anarak başladı. “Bendeki ekoloji mücadelesininilk kıvılcımını yakan Sinop eski Belediye Başkanı Ali Karagülle’nin”cesedimi çiğnemeden buraya nükleer santral kuramazsınız” sözleri olmuştur diyen Ayhan şöyle devam etti: “Bundan sonra da Sinop Belediye Başkanlığı ve Sinop Nükleer Karşıtı Platform omuz omuza mücadelesine devam edecektir. Bunları seçime hazırlık sürecinde dile getirmiştim, seçimin sonrasında da imkan buldukça her yerde nükleer santral karşıtlığımızın kırmızı çizgim olduğunu belirterek Ali Başkan gibi cesedimi çiğnemeden nükleer santrali kuramayacaklarını söylemekteyim. Bu anlamda taşıdığım kimlik sokak mücadelesinde olmama, sizlerle omuz omuza dayanışmamıza mani değil. Dün nasıl şehir meydanında gaz yediysek, cop yediysek bugün de belediye başkanı olmam yine sizinle o meydanlarda kol kola omuz omuza yürümemize mani değil. Yine sokak mücadelesi vermemiz gerekirse en ön saflarda sizlerle omuz omuza yürüyeceğimi bilmenizi istiyorum”.
Ayhan üstlendiği pozisyonun hukuki sorumlulukları olduğuna da değinerek “İşin hukuki boyutunda vekaletnamemizi vererek nükleer karşıtılığı sürecine resmi olarak da müdahil olacağız. Ayrıca bilmenizi isteriz ki nükleer karştı hareket adına katılmamız gereken yerel, ulusal, uluslararası sempozyum, panel, konferans gibi çalışmalarda Sinop Belediyesi olarak maddi manevi şekilde yanınızdayız” ifadelerini kullandı.
6 Şubat 2018’de Sinop Üniversitesine ait Uygulama Oteli’nde düzenlenen Sinop NGS için ÇED başvurusu ve “ Halkın Katılımı Toplantısı”na halkın katılımı engellenmiş, Valiliğin önünde toplanarak bilgi talep eden topluluğa biber gazı sıkılmıştı. Barış Ayhan ve Gerze eski Belediye Başkanı Osman Gürbüz de Sinoplular ve tüm nükleer karşıtlarıyla birlikte şiddete karşı direnmişti. İlgili haberimize şuradan ulaşabilirsiniz .
(Yeşil Gazete)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

  Refik Durbaş ’ın “Çırak aranıyor” adlı şiirinin [1]   “ Gurbet ne yana düşer usta/sıla ne yana/ Hasret hep bana/ bana mı düşer usta?   diz...