26 Şubat 2018 Pazartesi

Almanya, Belçika’ya komşu Aachen kentinde nükleer kaza veya sızıntı ihtimaline karşı iyot hapı dağıttı

Almanya, Belçika’nın çatlaklar nedeniyle kapatılan ve sonra yeniden çalıştırılan nükleer reaktörlerine 70 Kilometre mesafedeki Kuzey Vestfalya Eyaleti’ne bağlı Aachen kentinde güvenlik nedeniyle iyot hapı dağıttı.
Belçika’nın nükleer reaktörleri
Genelde kazanın ardından dağıtılması öngörülen iyot hapları bu kez emniyet amacıyla kent sakinleri tarafından istendi.
Nükleer santralde bir kazanın veya sızıntının meydana gelmesi halinde tehlikeli radyoaktif partiküllerden korunulması amacıyla hamile kadınlar, çocuklar ve 45 yaşın altındakiler önecelikli olmak üzere Aachen kent nüfusunun üçte birine dağıtıldı.
Tihange Nükleer Santrali
Kaza meydana geldikten sonra eczanalerde panik yaşanmaması için bu önlemi aldıklarını belirten Aachen Kenti Çevre Birimi uzmanlarından Marcus Kremer nükleer santralin risklerinden doğabilecek kötücül sonuçların politik bir amaçla değil gayet insanı nedenlerle üzerinde durduklarının altını çizdi.  “Bu hapları dağıtarak insanların panik olmasını amaçlamıyorsak da riski düşünmemiz ve buna karşı önlem almamız şarttı”dedi.
Tihange Nükleer Santrali Meus Nehri’nin kıyısında kurularak sırasıyla 1975 , 1982,1985 yıllarında operasyona başlamış olan 1000 küsur Megawatlık 3 reaktörden oluşuyor. Tihange Nükleer Santrali’nin reaktörlerinde tespit edilen ve resmi olarak raporlanan çatlak formundaki deformasyon uzunca bir süredir 70 Kilometre mesafedeki Aachen sakinlerini tedirgin ediyordu. En son Yeşil Gazete okuduğunuz gibi Tihange Nükleer Santrali’nde olası bir felakete karşı Belçika-Almanya ve Hollanda üç komşu ülkenin sakinleri 90 Kilometrelik sınıraşırı bir insan zinciri kurarak Tihange reaktörlerinin kapatılmasını talep etmişti.  Aachen Teknik Üniversitesi’nden Reaktör Teknolojileri uzmanı Hans-Josf Allelein insanların bu dağıtılan iyot tabletleriyle nükleer kazadan korunabileceklerini sanmaması gerektiğini, bu tabletlerin alımıyla radyoaktif iyottan korunulsa bile sezyum, stronsiyum, plutonyum gibi diğer radyoaktif elementlerden korunmanın mümkün olmayacağını dolayısıyla bu konuda tedirgin olaların şimdiden kontamine olmamış su ve gıda depolaması gerektiğini, pencere ve kapıların izolasyondan geçirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Haber: Pınar Demircan
(Yeşil Gazete)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

  Refik Durbaş ’ın “Çırak aranıyor” adlı şiirinin [1]   “ Gurbet ne yana düşer usta/sıla ne yana/ Hasret hep bana/ bana mı düşer usta?   diz...