Geçen hafta Akkuyu Nükleer Güç Santrali(NGS)’ne ait reaktör binalarının yapımına başlanması için Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in ziyaretine denk getirilerek temelin törenle atılacağı haberi yayılmış, haber beraberinde “inşaat lisansı daha alınmadı ki!” sorularını da gündeme getirmişti.
Mamafih bu sorunun cevabına ait ipuçları iki yıl öncesinde saklı! İki yıl önce Akkuyu NGS için yapılan ilk Çevre Etki Değerlendirme(ÇED) başvurusunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca reddinden sonra 3000 sayfa haline getirilen ikinci başvuru 1 Aralık 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Putin’in 1 günlük Türkiye ziyaretine denk getirilerek onaylanmıştı. bugünkü durumda inşaat lisansının neden bir hafta değil de bir gün önce verildiği ise süre sorunundan başka bir soruna işaret ediyor. Mesela halkın tepkisinden çekinmeye! Hatırlarsınzı 14 Nisan 2015 tarihinde sivil toplumun protestoları Akkuyu NGS’nin meşhur kapısı önünde çok yoğun olmuş, günlerce konuşulmuştu. Halkın protestolarına rağmen inşaatın temelinin atılmasını izleyen iki yıl zarfında ise ÇED onayına karşı sivil toplum örgütleri tarafından 13 ayrı dava açılmıştı. Akkuyu NGS saha turunu da içerdiği için Bilirkişi incelemeleri gerçekleştirildikçe yurttaşlar için giriş kapısı sırasında tam bir gün geçirdikleri yer haline geldi. Aşağıda kararlı direnişten bir kare.
Nitekim 2014 yılında öğrenilmiş çaresizlik gereği 3 Nisan bugün gerçekleştirilmesi planlanan temel atma işi için de onayın bir gün önce 2 Nisan günü verilmesi şaşırtıcı değil. Böylece geçen yıl TAEK’in “Sınırlı Çalışma İzni” verdiği Akkuyu NGS için lisansın tamamı verilmiş oldu ve siyasi iktidar için temel atılması için prosedürel pürüz kalmadı.
Bununla beraber, Hürriyet’in TAEK‘ten aldığı bilgiyi paylaştığı haberde ilginç şekilde yer lisansına ilişkin beyanata yer verilmiş. Hatta en başta TAEK tarafından yer lisansının 1976’da verildiği ve 2013 yılında da tazelendiği hatırlatılıyor. Ayrıca inşaat lisansının 1. Ünite için verildiğinden bahis olunuyor ki bu da her ünite yani her reaktör için yeniden inşaat lisansı mı verilecek sorularını getiriyor. Yani proje ısrarında devam edilirse irili ufaklı yeni lisansların , temel atma, açılış törenlerinin devamı gelecek gibi… Haberde şu açıklama yer alıyor:
“1.Ünite İnşası
“Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan İnşaat Lisansı sürecinin tamamlanması neticesinde, nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santrali’nin 1. Ünitesi inşası için TAEK tarafından İnşaat Lisansı verilmesine karar verilmiştir.
Öte yandan Akkuyu NGS’ye inşaat lisansı verildiğini duyuran bu haberde iki yıl süren bilir kişi inceleme süreci ÇED iptal davalarından , sivil toplumun ortaya koyduğu eylemlerden ise bahsedilmemiş olduğunu söylemek lazım. Yalnızca santralin 1200 Megavatlık 4 reaktörle Türkiye’deki elektrik ihtiyacının %10’unu karşılayacağı belirtilmiş. Bununla beraber inşaatın yaratacağı istihdamdan 10 bin kişiye iş imkanı ile bahsedilirken işletme sürecinde ise istihdam rakamı 3bin 500 olarak ifade edilmiş .
Maalesef yine şaşırtıcı olmayan şekilde haber, Dünya genelinde artık faaliyette olmayan , özellikle Fukuşima felaketinin başlamasıyla devreden çıkarılan ve kapatılması planlanan reaktör sayısını aynı Akkuyu Bilirkişi inceleme raporlarındaki gibi gözardı etmek suretiyle 31 ülkede 450 reaktör şeklinde veriyor ki bu sayı her yıl yayınlanan Dünya Nükleer santral Durum Raporunda da belirtildiği gibi bugün 400 civarındadır.
1.Ünite için inşaat lisansı verilen reaktörün temel atma töreni ise bugün haber aldığımıza göre Ankara’dan telekonferansla gerçekleştrileceği için haberin devamını devamını yarın yine gazetemizden de takip edebilirsiniz.
Akkuyu NGS için siyasi iktidarlar eliyle ama uzaktan gereçkleştirilecek bu törene ise sivil toplum hiç kayıtsız değil , kaldı ki öyle uzaktan telekonferansla protesto etmek niyetinde hiç değil. Tam da aksine Mersin Nükleer Karşıtı Platform “Geleceğimize sahip çıkalım” nidasıyla Akkuyu NGS önüne gitmek üzere sabah 09:00’da Özgür Çocuk Parkı’ndabuluşuyor.
Diğer şehirlerden özellikle İstanbul’dan Sinop’tan nükleer santral fikrine karşı olan yurttaşlar, sivil toplum insayatifleri, örgütler de milletin iradesi için sembolik mekanlardan biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) önünde buluşmaya ve sözünü söylemeye hazırlanıyor.
Devamı yarın…
Yeşil Gazete
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder