Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nde 11 Mart 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin tetiklemesiyle başlayan nükleer felaket 7. yılına giriyor. İlk olarak 1 ve 3 no’lu reaktörlerin çekirdeklerinde tam erime olduğu tespit edilmiş radyoaktif kirliliğin yer altı suyuna karışmış olabileceği tartışılmaya başlanmıştı. Yürütülen araştırmalar neticesinde 2 No’lu reaktörde de çekirdek erimesi olduğunun anlaşılmasıyla hasar tespiti için geliştirilen robotlarla araştırmalara başlanmıştı.
Felaketin başlamasından bugüne dek geçen süre zarfında, yüksek teknolojik imkanlarını seferber ederek 3 reaktörde meydana gelen çekirdek erimesinin yarattığı radyoaktif hasar kaynaklı kirliliği berataraf etmeye çalışan Japonya için 30-40 yılsürecek söküm çalışmalarının maliyeti ise 200 Milyar Dolar’ı*bulacak. Ancak, 2 no’lu reaktörden yayılan radyasyon seviyesi çok yüksek olduğu için santralde söküm işlemlerine de başlanamıyor.
Nitekim dün yapılan açıklamaya göre, Tokyo Elektrik tarafından 2 No’lu reaktörün içinde gerçekleştirilen robotik araştırmalar neticesinde 8 sievert/saat’e** varan bir radyasyon tespit edildi.
Uzmanlar bu dozda radyasyona maruz kalmanın ölümcül olduğunu belirtiyor. Tokyo Elektrik Şirketi(TEPCO) ’nden yetkililer bugün sonuçları yayınladı. Yetkililerin açıklaması sözkonusu radyasyon dozunun erimiş olan reaktör çekirdeğine ait döküntü ve yıkıntıların olduğu kısımda tespit edildiği şeklinde oldu. Bulgular gösteriyor ki radyasyon seviyesi, çekirdek erimeleri meydana geldikten 7 yıl sonra reaktörün sökülmesinin önünde ciddi bir engel teşkil edecek kadar yüksek seviyede.
Bununla birlikte araştırma süresince Daiichi Nükleer Santral tesisinin çevresinde de saatte 42 Sievert’e** varan radyoaktivite tespit edildi. TEPCO yetkilileri, tesis çevresinde çekirdek erimesinin fiilen meydana geldiği kısma göre çok daha yüksek dozda radyasyonun tespit edilmesinin nedeni bir ihtimale göre ölçümde radyasyon ölçüm cihazının kapağının çıkartılmamamış olmasına bağlı bir hatadan kaynaklanmış olduğuna bağladı.Gerçek nedeni anlayamadıklarını beyan eden yetkililere göre bir diğer ihtimal de soğutma suyunun reaktör çekirdeğine ait yıkıntı ve döküntüleri tesis etrafına dağıtmış olması.
TEPCO’nun Santral Söküm Yetkilisi Naohiro Masuda , bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre radyaoktif enkaz atığın bertarafı için yeni bir teknoloji geliştirmek üzere çalışacaklarını açıkladı.
*Sinop veya Akkuyu Nükler Santrali’nin kurulum maliyeti olan 20 Milyar Dolar’ın 10 katı.
** 1 Sievert= 1000 milisievert ‘tir. Şimdiye dek yazılarımızda Milisievert/saat ölçüm bilgisi kullandık. (Milisievert ile ifade rakamı büyüttüğü için “sievert” kullanılıyor. 10 bin Milisievert yani 10 Sievert alınırsa bu durum haftalar içinde ölümle nihayetlenir. Çernobil’de müdahale sonrası hayatını kaybeden tasfiye memurları 6000 Milisieverte yani 6 Sieverte maruz kalmıştı. Kaynak: WNA, Radyologyinfo.org)
(NHK, Yeşil Gazete)
Pınar Demircan
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder